Evangélikus erődtemplom

Ország: Románia
A település mai neve: Seleuş
A település magyar neve: Keménynagyszőlős
A település német neve: Großalisch
Cím: A település központjában
Egyéb adat:
Rövid leírás: Az első itt álló templomot feltehetően a 12-13. században idetelepült szászok építették. Írott források nem maradtak fenn róla, és napjainkra csupán a harangtorony alsó része emlékeztet rá. 1476-ban kezdték építeni a Szent László tiszteletére szentelt új templomot, majd 1503-1504 között Keménynagyszőlős falu adómentességet kapott a templom további építéséhez. Ekkor építették ki a templomerődöt is. A templom udvarát egy 2 m magas fallal vették körbe.

1580-ban, 1631-ben, 1711-ben és 1779-ben javítási munkálatok zajlottak a templomban, majd 1820-ban a templomot nyugat felé meghosszabbították. A régi, festett kazettás mennyezetet leszedték és a lelkészi hivatal kerti házának mennyezetéhez használták fel.

Az egyhajós templom sokszögzáródású, kereszthálós mennyezetű szentéllyel. A templomnak egy 14. századi és egy 15. századi harangja van.

Adatlapot készítette: szépmíves

Közeli objektumok (légvonalban)