Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus erődtemplom


A képek forrása: www.varak.huOrszág:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 6,421'
Hosszúság (lon):
E 25° 3,474'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Szászbuda (Budendorf, Buneşti) helység 1337-ben Boda, 1494-ben Bodon, 1488-ban Budendorf, 1524-ben Bwdendorf néven jelentkezik az oklevelekben.

Templomát az oklevelek már 1356-ban említik. Akkor háromhajós bazilika volt, toronnyal. Alaprajza román kori, de szentélye már gótikus hatásra a sokszög három oldalával zárul, és a hajók közötti árkádok is csúcsívek felé hajlanak. A szentélyt keresztboltozat fedte, a hajó sík mennyezetes volt.

Az 1505–1519 közötti erődítések során az oldalhajókat lebontják, a megmaradt főhajó pilléreire védőemeletet húznak. A belső falakon kivehetők a befalazott árkádok nyomai. A sík mennyezetet téglabordás hálóboltozattal helyettesítik. A szentélyt elfalazták annyira, hogy csak egy rés nyílt a hajóba. Egyetlen kapuja a nyugati homlokzaton állott. A gótikus ablakokat is átalakították. Új sekrestyéje is ekkor épül.

1487-ben építik tornyát, de csak a tető magasságáig.

A védelmi átalakítások idejét az 1505– 1508 közötti segesvári adóregiszter adókedvezménye jelzi: „Dofendorf relaxati ad fabricam ecclesiae fl. 21. den. 12.”

A szentély falait XVI. századi bizánci stílusú festmény díszíti. Az apostolok sorából csak Szent János ismerhető fel. XV. századi szép feliratos kelyhe brassói műhelyből került ki. A középhajót csillagboltozat fedi.
1500-ban öttornyos védőfallal veszik körül, majd előudvart csatolnak hozzá egy bástyával.

Középkori katolikus lakói a reformáció során lutheránusok lesznek, a templommal együtt. A XVIII. században lutheránus anyaegyház, és a XX. század elején is az volt. Szász gyülekezetének tagjai a román kommunista diktatúra idején elmenekültek az országból.

A leírás forrása: Karczag Ákos / www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-04-18 12:10:42
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.