Evangélikus erődtemplom

Strada Gorunului 6
Egyéb adat:
A Kis-Küküllő bal partján, a nevét viselő patak torkolatánál fekszik Zsidve kis községe. Lakosai szászok voltak. A források a 14. század elejétől kezdve említik, 1309-ben már állt a plébániatemploma. 1434-től a nagyszebeni Mária-templom egyházához tartozik.
Rövid leírás:
Első, 13. században épült temploma még román stílusban épült, amelyet a 14. században gótikus stílusban átépítettek. Mint erődtemplomot, kettős várfal vette körül, amelynek mára csak töredékei maradtak meg, a 19. században jelentős részét elbontották. A gótika idején kapta ma is látható poligonális szentélyét, amelyet gúlaboltozat fed. A 18. században újabb átépítések veszik kezdetüket. Ennek során 1797-ben új hajót, északi oldalon pedig mellékhajót építenek a templomhoz, csehsüveg boltozattal. A torony nélkül épült templom tornyát a védőfal tornya helyettesítette.
A templomban álló szárnyas oltárt a 17. században eladták Tatárlaka templomának. A ma is látható oltárt 1795-ben barokk stílusban készítik, a Keresztrefeszítés jelentével.
Harangja 1559-ből származik, mint ahogy serlege is 1531 és 1540 között készült, talpazata reneszánsz díszítésű.
Zsindelytetős tornyát 1804-ben újították fel és magasították meg 45 méter magasságúra.

Bethlen-kastély (4.428 km)