Forras: Lucian Husar / Panoramio
Fő utca 98., A falu központjában a fő útból keletre kiágazó közben, a domboldalon.
Rövid leírás:
A középkori eredetű falu az írott forrásokban először a 14. században tűnik fel. A szászok lakta település Szentháromság titulusú plébániatemploma a falu fölé emelkedő domb peremére épült fel a 14. században, gótikus stílusban. (Ekkor még csak hajóból és poligonális záródású szentélyből állott, a ma látható, nyugati tornya a 17. századból való.) A hajó északi falán 15. századi freskót találunk a keresztről való levétel jelenetével. A szentélyben felszentelési keresztek láthatóak a falon.

A 18. sz végén komoly barokk átépítések, bővítések zajlottak. 1772-ben készült a hajó fa tetőszerkezete. 1780-ban készült el a templom hajójának mai, stukkódíszes barokk boltozata. 1787-ben magasították mai állapotára a tornyot.

A templomot 1655-ben szabálytalan sokszög alaprajzú védőfallal vették körbe, rajta ma is álló, kapuépítménnyel, az északi oldalon pedig egy toronnyal, melynek ma már csak romjai láthatóak. A fal külső oldalán 17. századi feliratok olvashatóak.

1980-ban beomlott a templomhajó boltozatának egy része és megindult az épület rohamos pusztulása. 1989-től az épület használaton kívül áll, mára életveszélyessé vált, a végpusztulás szélére jutott. 1497-es évszámú harangja ma az ortodox román templomban szolgál, így még tulajdonjoga is megkérdőjelezett... A templom barokk berendezéséhez tartozó szószékkosarat a szénaverősi evangélikus templomba mentették.

A marosvásárhelyi Arcus Egyesület és a Segesvári Evangélikus Esperesség a közelmúltban együttműködést kezdett a sanyarú sorsú épület megmentése érdekében. Stabilizálni igyekeznének a templom épületet és a kapuépítményt is. Utóbbiban kis múzeumot hoznának létre, amely a helyi szászság és a templom történetét mutatná be.

Az adatlap forrása: monumenta.ro (Kiss Lóránd)

Somsics-kastély (4.340 km)