A település központjában
Rövid leírás:
Gerdály templomának papját 1332-ben említik először, a Szent Gertrúd tiszteletére szentelt egyházi épület ekkor tehát már állt. 1520-ban a templom erődítési munkálataira Nagyszeben anyagi hozzájárulást biztosított. 1816-ban a templomot életveszélyessé nyilvánították és újjáépítését határozták el. 1850 körül épült meg az új csarnoktemplom, nyugati toronnyal. A templomnak egyszerű stukkómennyezete van, szentélye félkör alakú apszissal zárul. A szentélyt és a hajót egy diadalív választja el. A nyugati oldalon falazott karzat látható. A szentélyt és a hajót mindkét oldalon köríves ablakok világítják meg. A nyugati tornyot meredek piramistető fedi.

A négyszögletes alaprajzú várfalat a négy saroktoronnyal a 16. sz. kezdetén emelték. Ebből ma három áll, a délkeleti torony leomlott. 1846-ban a délnyugati tornyot J. Angermann mérnök tervei alapján átépítették, és ettől kezdve a templomerőd kapujaként szolgált. Ezt az épületet szalonna- és terményraktárként is használták. Legutóbb 1964-ben és 1987-ben végeztek javításokat a templomon és a váron.

/Karczag Ákos/