A falu központjában
Rövid leírás:
Kiskapus templomát valamikor a 13. század folyamán építették. Ezt egyértelműen bizonyítja, hogy a templom nyugati homlokzata a kis harangtoronnyal román-kori díszítésformákat mutat: boltívdíszítéseket, falfülkéket fogazott felső záródással, melyek a küküllővári református templom román-kori formáira emlékeztetnek. Az még vitatott, hogy a szentély mai formája a román-kori építési fázishoz tartozik-e.
1415-ben Miklós, majd 1516-ban Péter nevű plébánosát említik a források. A templomot középkori eredetű, mára erősen átalakított védőfal övezte. Nagyobbik harangja a 15. századból való, a kisebbiket 1548-ben készítették.

A falu magyar lakói a reformáció idején lutheránusok lettnek, később azonban sokan visszatértek a katolikus hitre. Részben ebből adódott, hogy az 1760-1770-es években a lutheránusok és a katolikusok egyaránt a magukénak akarták tudni a középkori templomot, amelyért egyre hevesebbé váló küzdelem, ill. zavargás keletkezett. Végül vegyes bizottság érkezett a községbe, és 1773-ban a lutheránusoknak ítélte a templomot, majd 1786-tól a szász papot magyar lutheránus pappal cserélték le. A döntésbe beletörődött katolikusok 1779-ben új templomot építettek maguknak a településen.

A leírás forrása: Hermann Fabini: Atlas der siebenbürgisch-sächsischen Kirchenburgen und Dorfkirchen. Hermannstadt.2002. 370-371.; Léstyán Ferenc: Megszentelt kövek. A középkori erdélyi püspökség templomai. Gyulafehérvár. 2000. / varak.hu /Karczag Ákos