Castelului tér 1.
Rövid leírás:
A Küküllő-menti szászság legfontosabb településének számító Medgyes plébániatemplomáról szóló első adatok a 13. századból maradtak fenn. A 16. században a reformáció idején a város lakosságával együtt a templom is evangélikussá vált és az ma is. Az önálló Erdélyi Fejedelemség többször tartotta országgyűlését a templomban. Itt fogadta Báthory István fejedelem azt a lengyel küldöttséget, amely a lengyel trónra hívta meg őt, felajánlva a koronát.

Az Erdély egyik legfontosabb és leggazdagabb szász templomának számító épületben az 1970-es években ásatások zajlottak, melyek alapjaiban tisztázták a templom építéstörténetét. Eszerint a templom a 13. században épült, melyhez a 14. században egy nagyobb szentélyrészt építettek hozzá. A főhajóhoz árkádsorral csatlakozó északi mellékhajó a 14. században, a déli a 15. sz végén épült meg. (A mai, ennél is nagyobb szentély 1430 körül épült meg.)

A főhajó, ill. az északi mellékhajó északi falát a Kárpát-medence egyik legnagyobb felületű, középkori falképciklusa borítja. A képek a kutatások szerint több periódusból származnak: a legkorábbiak a 14. századból. A templom késő-gótikus hálóboltozata bordáinak találkozásait faragott, ill. festett címerek díszítik, köztük Mátyás királyé, a Báthory családé, Szebené és Medgyesé. A szentély hasonló boltozatának csomópontjaiban vallásos ábrázolásokat találunk. Igen nívós gótikus alkotás a templom szószéke, illetve a monumentális méretű, gótikus szárnyasoltára. A templomhoz eredetileg tartozó kincseken, pl. 14. századi bronz keresztelő medencén túl ide menekítették a környező, elhagyott szász evangélikus templomok egyes mozdítható értékeit is. A szentély falaiba illesztve 16-17. századi sírkövek láthatóak. A templom eredetileg 1678-as orgonáját 1732-ben bővítették mai alakjára.

A templomot ma is fennálló bástyákkal erősített, többszörös erődítés veszi körül.

Haller-kastély (5.037 km)