Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus templom


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 13,340'
Hosszúság (lon):
E 24° 28,184'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu központjában.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Nagydemeter falu a Borgói-hegység Ny-i lábánál, a Malomárok (Malom) - patak mentén fekszik. Gótikus szász evangélikus erődtemplomát sajnos átépítették, a hatalmas kaputorony azonban még ma is áll.

A helység 1317–1320 között Demetrii néven jelentkezik a forrásokban. 1332-ben villa Demetrii, 1366-ban Noghdemeter, 1412-ben Naghdemeter, 1587-ben Magnus Demeter formában írják.
1317–1320-ban plébániatemploma van, ekkor a plébánia jövedelmét 24 arany forintra értékelik és Miklós pap a pápai tized számbavételekor 6 ezüst márkát fizet. Ekkor üresedésben lévő plébánia.

A XV. században ovális védőfalat és jókora kaputornyot építettek a templom köré. Egy oklevélből azt is megtudjuk, hogy a templom Szent János evangélista tiszteletére volt szentelve. 1472-ben Mátyás király rendelete folytán a templom patrónusa Beszterce városa. 1477-ben Geréb László püspök Literati Bertalant nevezi ki plébánosnak, de a király a besztercei tanács panaszára eltávolítja. A király ugyanis 1473-ban meghagyja a tanács hatáskörében a papválasztási jogot.

Középkori tiszta katolikus lakossága a reformáció idején lutheránus lesz, a templommal együtt. A XVII. század eleji háborús esztendők idején csak a plébános maradt életben. A többieket részben lemészárolták, részben hideg, éhség, pestis ragadta el.

Középkori templomát lebontották várfalaival együtt és 1815–99-ben új, neogót stílusú templomot építenek, amely ma is áll. Ugyanekkor bontották el az eredeti, kulcslyuk formájú lőrésekkel ellátott védőfalat is. Szerencsére a kaputorony eredeti állapotában fennmaradt.

A templom középkori emléke egy reneszánsz díszítésű kehely. Nagyharangja is középkori. Felirata: „O rex glorie veni cum pace.”

A leírás forrása (Léstyán Ferenc nyomán) a www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2015-04-17 17:35:45
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.