Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus templom


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 45,549'
Hosszúság (lon):
E 24° 23,355'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu központi útkereszteződésénél
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Szeben megyei, Árpád-kori eredetű faluban ma egy kis szórvány magyar közösség él a környék korábban döntően szász, ma leginkább román és cigány környezetében szigetet alkotva. A magyarok házai a településen belül is nagyrészt a központban csoportosulnak.

A nagy méretű templom a 13. században épült, román stílusban. Eredetileg három hajós bazilika volt, keleten patkó alakú szentéllyel. A nyugati homlokzat előtt hatalmas, zömök harangtorony áll, sátortetővel. A torony nyugati oldalán nyílik az épület legfőbb műemléki értéke, a bélletes, felül félkör záradékú, díszes, román stílusú kapu. Kőből faragott oszlopainak fejezeteit állat- és angyalfejek díszítik.

A 16. században a település lakói evangélikusokká lettek és tovább használták ősi templomukat.

A 18. században jelentősen átépítették a templomot. Középső hajóját újraboltozták, két oldalsó, alacsonyabb hajóját pedig teljesen elbontották. Ez utóbbiaknak ma már csak csekély részletei láthatóak.

A templomi berendezés legfőbb értéke a 18. századi barokk főoltár, rajta Péter és Pál apostolok fa szobraival. Sajnos e szobrokat az oltár tetején volt angyal alakokkal együtt 1999-ben egy betörés során ellopták és azóta sem kerültek elő...

Az erősen leromlott templomot a kicsiny magyar közösség nem tudja sem jó karban tartani, sem pedig a szükséges felújításokat elvégezni. Éppen ezért magyar kormányzati támogatással indult meg a felújító munka a tetőzet cseréjével 2015-ben.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2017-09-20 13:20:54
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Várhegy (7.801 km)
Feleki várhegy (12.565 km)
Redoutok (13.330 km)
Talmács vára (14.902 km)