Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus templom


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 6,158'
Hosszúság (lon):
E 24° 37,313'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Petres község a Kelemen-havasok Ny-i lábánál, a K-ről érkező Sós patak mellett fekszik. A helység 1311-ben Petresfalua néven jelentkezik az okiratokban. 1453-ban Péterfalva, 1587-ben Petresfalva formában fordul elő.

Középkori templomáról az oklevelek nem beszélnek. Ellenben beszélnek a kövek. Temploma román kori volt. Ennek kapubélletét beépítették a későbbi templom szentélyének déli falába. Két lekerekített kockaoszlopfője a gyulafehérvári székesegyház javításakor előkerült XI. századbeli oszlopfők rokona. Első temploma tehát a tatárjárás előtt épült bazilika stílusban.

A XIV–XV. században újították, alakították, aminek következtében szentélye teljesen gótikus jelleget kapott. Érdekessége a nyugati kapu timpanonjában elhelyezett kőrelief. Trónoló Máriát ábrázol, karján a gyermek Jézussal. Három angyal veszi körül: kettő zenél, egy fölöttük lebeg. Van olyan feltételezés is, hogy másodlagos elhelyezésben került ide. Tornya 1820-ban épült.

A templom korát V. Roth a XIV. századra teszi, mások a földvári templom és a brassói Fekete-templom mintájának alapján a XV. századból származtatják. 1602-ben Basta pusztítja.

A templom hajójához nem építettek harangtornyot, ez utóbbi szerepét a 20. század elején teljesen elpusztult, ill. elhordott védőfalban álló magas védőtorony vette át.

A leírás forrása: www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-05-01 18:05:57
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.