A kép forrása: Léstyán Ferenc: Megszentelt kövek.

A képek forrása: Panoramio
A falu központjában, a fő út közelében.
Rövid leírás:
A Küküllőközi dombvidék területén, a Szt. Iván patak mellett fekszik Szászörményes (Irmesch, Ormeniş) falu, melyet először 1319-ben „villa Ermeu” néven említ oklevél.

1370-ben a szász lakosságú településnek már plébániatemploma van, ekkor Miklós a plébánosa. 1374-ből István plébános ismeretes. Az erről szóló oklevélből azt is megtudjuk, hogy temploma Szent János tiszteletére volt szentelve.

A falu szász evangélikus erődtemploma keletelt tengelyű, gótikus csarnoktemplom, támpilléres szentélye a nyolcszög három oldalával záródik, hajója elé nem építettek tornyot. A templomot négyszög alaprajzú védőfal keríti, melynek szentély felőli szakaszánál magas védőtorony áll, ennek felső szintjén, a sokszögű gúlasisak alatt faerkély fut körbe, ez alatt pedig lőréseket képeztek ki a torony falában.

Gógán vára (2.341 km)
Bethlen-kastély (7.590 km)