Farkas-Spitzer-kúria

Kúria, udvarház
A falu központjában.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű faluról az első, fennmaradt írás 1266-ban tesz említést. A magát a faluról elnevező, szkárosi Farkas család a 15. század óta rendelkezik birtokkal itt.

A Farkas család kúriája, melyet utolsó tulajdonosa után Spitzer-kúriaként is neveznek, valamikor a 19. század derekát követően épült fel, klasszicista stílusban. Téglalap alaprajzú, földszintes, barokkizáló manzárd tetős, ma cseréppel fedett épület. Szimmetrikusan szerkesztett utcai homlokzatának közepén nyílik főbejárata, amely elé fából ácsolt, két oszlop által tartott portikusz épült. Bár a későbbi, avatatlan beavatkozások a homlokzat jelentős részét átalakították, elpusztítva annak díszeit, mégis több helyen megőrződtek a homlokzatot osztó pilaszterek, ill. az ablakokat övező, vakolt füzér-díszek. Több eredeti, szegmentíves záródású, eredeti rácsait megőrző ablakot is lelhetünk még. A mára lesújtó állapotba került ház teteje részben beszakadt, egyik rövidebb oldalához pedig stílustalan bővítményt csatoltak.