Fehér Kereszt szálloda

A Fehér Kereszt Szálló a századfordulón

A Fehér Kereszt Szálló bőröndcimkéje a két világháború között
Revolutiei sugárút (egykori Főút) 98. sz.
Rövid leírás:
Az épület helyén korábban postakocsi-állomás és vendégfogadó állt. Ennek helyén emelték 1840-41-ben a város első szállodáját, amelynek tervezője Franz Mahler bécsi építész volt. A tervezéskor figyelembe kellett vennie az épület rendeltetését, ezért a megszokott boltíves kapubehajtó helyett tágas bejárat vezet a recepcióhoz. A bejárat fölötti erkély, valamint a homlokzaton felfutó korinthoszi oszlopfős hat pilaszter a klasszicista stílus jellemvonása. A földszinti részt az étterem és üzlethelyiségek foglalják el. A két felső szintre tervezték a szobákat, amelyeket csak a 20. száza elején láttak el fürdőszobákkal. Az épület hátsó traktusához csatolták az impozáns méretű, erkélyes télikertet, ahol 1846-ban két alkalommal Liszt Ferenc is koncertezett. Egy rövid időszakot leszámítva, amikor múlt század 70-es éveiben a városi tervezőintézet székhelye volt, mindvégig megőrizte eredeti funkcióját. Vendégei között olyan hírességek is szerepeltek, mint Ferenc József, Jules Massenet, Krúdy Gyula és Móricz Zsigmond. Előadótermében egykor többek között az ifjabb Johann Strauss, Brahms és Pablo Cassals is fellépett.

Forrás: Újj János, A klasszicizmus az aradi építészetben. In: A honismeret szolgálatában (Szerk. Péter I. Zoltán), Nagyvárad, 2012, 313-322.

Bohus-palota (0.126 km)
Zsinagóga (0.389 km)