Megújulásunk támogatója:  

Fekete-Bethlen-kastély

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 9,029'
Hosszúság (lon):
E 24° 17,447'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BN-II-M-B-01643
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában, a fő utca nyugati oldalán
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A kastélyt építő fricsi Fekete-család a XVIII. században került a településre, akiknek a XIX. század közepéig volt itt birtoka. A munkálatok megindítása Fekete Sámuel és felesége, bethleni gr. Bethlen Sára megrendelésére kezdődtek meg.

A kétszintes, késő-barokk stílusú kastélynak U-alaprajza van, épületszárnyai rövidek, belső udvara kicsi. Erre az udvarra eredetileg mindkét szinten árkádos folyosók nyíltak, az emeletieket azonban később beüvegezték. A főhomlokzat szimmetrikus elrendezésű, a kilenc tengelyes épület középtengelyében alakították ki a portikuszt, amelynek eredetileg volt egy kis tornyocskája is, ami a két világháború között még megvolt, de ebben az iődszakban átépítették a portikuszt. A hat kompozit oszlopot és a főbejáratot két oldalsó lépcsősoron lehet elérni, amelyek eredetileg 3-3 kőurnával voltak díszítve, ezekből csak 2-2 maradt, a legfelsőknek csak a talapzata.

A kastélyt és a hozzá tartozó sajóudvarhelyi birtokot a XIX. században a Feketék eladták a francia forradalom idején Erdélybe menekült, és a Mezőségen megtelepült Debordes-családnak.

A leírás és a képek forrása: www.kastelyerdelyben.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-04-06 14:38:39
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.