Ferences templom és kolostor

Templom és kolostor, rendház
Biskupická u., észak felé haladva a település központjában bal felől
Rövid leírás:
Keletelt, Szűz Mária Mennybemenetelének tiszteletére szentelt templom, keleti oldalán toronnyal, hozzá észak felől csatlakozó, négyzet alaprajzú, zárt belső udvaros kolostorépülettel.
A ma látható templom helyén már a 13-14. század táján templom állhatott, amely építéséről azonban nincsenek írásos adatok. Ezt a 16. század elején építették át késő gótikus stílusban, s emelték fel mellette a kolostor szárnyait (a befejezés időpontja 1514) ám az 1554-es török támadás során lerombolták. 1612 után imaházat emeltek (majd templommá bővítették) a helyén, ez azonban kolostorral együtt 1682-ben, a települést elpusztító ostrom során leégett.

A ma látható barokk templom építését 1694-ben kezdték el. A falakat 1699-ben kezdték rakni, az épület 1725-re lett kész. Egy évvel később azonban beszakadt a tetőzete. II. Koháry István gróf ezután a templomot a saját költségén rendbe hozatta, s felépíttette a ma látható tornyot és az északra álló kolostort is. Az épületegyüttes 1728-ban lett készen.

Az épületegyüttes jó állapotú, kívülről. Belül felállványozva - valami munka kezdete látszik.

Füleki vár (0.234 km)