Ferences templom és kolostor

Horvátország
Templom és kolostor, rendház
Trg. Svetov Trojstva
Rövid leírás:
Pozsega első ferences temploma és rendháza még a 13. század második felében, feltételezések szerint 1285 körül épült. Okleveles forrás szerint 1305-ben leégett, ezután újjáépítették. A török korban (1537 után) a templomot mecsetté alakították át. Újabb átépítésre (és a nagyrészt lerombolt kolostor helyett új építésére) a város visszafoglalását követően, 1708 és 1724 között került sor.
Az 1990-es évek közepén folytatott régészeti feltárásnak, majd műemléki helyreállításnak köszönhetően gótikus, oszmán, barokk részleteket egyaránt megőriztek és bemutattak az épületegyüttesen. Azonosították a román kori, első portált is a kőfaragvány-töredékek alapján. A templom hajója és szentélye nagyobb részt gótikus alkotás.