Megújulásunk támogatója:  

Ferences templom és rendház


Forrás: ferencesalapitvany.hu
Ország:
Ukrajna
Szélesség (lat):
N 48° 8,402'
Hosszúság (lon):
E 23° 2,071'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom és kolostor, rendház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település főterén (Sevcsenkó utca)
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Nagyszőlős (Vinohradiv) városa, az egykori Ugocsa vármegye székhelye, a Tisza völgyében, a Fekete hegy lábánál, a magyar határtól mintegy 30 km-re található. A városban a magyar közösség aránya ma mintegy 15%, 3500 lélek.

A ferencesek 1669-ben, másodízben telepedtek meg a városban. (Első kolostoruk a Kankó vár területén volt, mely a történelem viharaiban kihalt, elpusztult.) A Perényiek adománya nyomán, Bánffy Gábor egykori udvarházából átalakítások sorával jött létre a rendház mai formája. E rendház mellé építették meg észak-déli hossztengellyel templomukat. 1889-ben átépítették, a templom főhomlokzata és tornya ekkor kapta ma is látható alakját.

A 2000-ben az államtól visszakapott épületen megtörtént a tetőszerkezet felújítása, az ereszcsatorna teljes cseréje, a csapadékvíz elvezetése, a nyílászárók teljes cseréje, a belső burkolatok és gépészet felújítása. Az épület új külső és belső vakolatot kapott, kivéve a templom és a kolostor északi homlokzatát.

Az épületegyüttest zsindely fedi, amelynek állapota igen rossz. A 2016-os magyar kormányzati támogatás sürgősségi beavatkozásként az épület állagmegóvását – a villámhárító és zsindelyhéjazat javítását (pótlás és impregnálás), a csapadékvíz elvezetés javítását (tető ill. drénrendszer) – a torony és az északi homlokzat helyreállítását (párkányok, vakolat) segíti. A munkák építészeti felújítási tervek alapján folytak.

Az északi homlokzaton teljes egészében le kellett verni a vakolatot, mert annak jelentős része javíthatatlanná vált. Legfőképpen a párkányok sérültek a korábbi megromlott bádogozás miatt. A feltárás során az is kiderült, hogy korábban a homlokzaton futott egy főpárkány is, most ez is vissza lett állítva. A vakolat a magasabb részeken hagyományos vakolattal lett elkészítve, az alsó részen speciális szellőző és sómegtartó vakolat anyaggal, hogy a falba folyamatosan felszívódó vizet, és a rá csapódó csapadékvizet ki tuja párologtatni. A falfelület színezése hagyományos mésszel történt. A párkányok bádoggal lettek lefedve ott, ahol ez szükséges volt.

A leírás forrása: www.romerterv.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-12-30 20:15:17
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.