Megújulásunk támogatója:  

Fialka-kúria


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 29,298'
Hosszúság (lon):
E 20° 20,486'
Védettség van?
nem
Típus:
Kúria, udvarház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Beretke 33., a település központi útkereszteződésében áll.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű magyar falu egyik ősi, a 13. században feltűnt birtokos családja volt a Csoltóiak helyi ágaként kialakult Beretkey család. Tagjai ill. más birtokos nemesek az évszázadok során a faluban több nemesi udvarházai is építettek. Ezek egyike a falu központjában álló Fialka-kúria. Magát az épületet Beretkey Zsigmond építtette 1754-ben, barokk stílusban. (Ez mintegy száz év múlva, házasság útján jutott a Fialka család kezébe.) Az utcára merőleges tengelyű, földszintes kúria rizalitként előreugró, udvari kijárata fölötti timpanonban vakolatból kialakított \"Isten szeme\" motívum látszik. Túloldali bejárata elé a homlokzat elé ugró, két oszlopon nyugvó, kettős gúlasisakos portikuszt építettek.

A házat egykor park vette körül, melyet a 2. világháborút követő államosítás nyomán javarészt felparcelláztak és beépítettek. Figyelemre méltóak a kúriához tartozó, fennmaradt, egykori gazdasági épületek ill. cselédlakások.

(A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája nyomán készült.)

A hosszú évtizedeken át gondozatlanul, üresen álló, romos épületet alig néhány éve felújították és a községi polgármesteri hivatal költözött falai közé. Oldalsó homlokzatán 2007-ben helyezték el Tornallyay Margit helyi földbirtokosnő emléktábláját, aki saját költségén híres református árvaházat hozott létre és tartott fenn a faluban a 20. század első felében.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-09-25 01:19:48
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Magtár (0.026 km)
Kubinyi-kúria (1.719 km)
Kovács-kúria (1.903 km)
Hevessy-kúria (2.556 km)