Megújulásunk támogatója:  

Fogadalmi templomOrszág:
Ausztria
Szélesség (lat):
N 48° 12,911'
Hosszúság (lon):
E 16° 21,580'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 5
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Rooseveltplatz 8.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Bécs egyik legismertebb temploma a Votivkirche, amelyet sokan össze is tévesztenek a Szent István székesegyházzal (Stephansdom). A látszólagos hasonlóság alapja stílusuk közelisége: ám míg a belváros szövetében keletebbre álló székesegyház valóban gótikus, addig a Ringen, nyitott térben elhelyezkedő Fogadalmi templom neogótikus, kevesebb mint százötven esztendős múltra tekint vissza.
Építésének apropója az 1848-49-es magyar szabadságharchoz kapcsolódó szomorú esemény. Az azt követő megtorlásokért akart ugyanis elégtételt venni Libényi János szabólegény, aki 1853. február 18-án megkísérelte leszúrni az akkor még itt álló bástyán Ferenc Józsefet. A császár túlélte a támadást (Libényit 26-án kivégezték), a megmenekülésének emlékére öccse, Miksa főherceg egy fogadalmi templom építését kezdeményezte. Ez a Votivkirche, amely jórészt közadakozásból épült fel a modern nagyvárossá váló Bécsben, ahol a lebontott bástyák helyén alakították ki a mai Ringet. Az alapkőletételre már 1856-ban sor került, a templom azonban csak 1879-ben készült el teljesen és szentelték fel.
A pályázaton Heinrich Ferstel fiatal osztrák építész terveit hirdették ki győztesnek, így az ő francia gótika szellemében fogant épülete valósult meg. A Votivkirche mintegy összegzése, esszenciája a gótikus templomépítészetnek: öthajós, kereszthajóval, szentélykörüljáróval, két kecses homlokzati toronnyal (ezek a gótikában még jobbára a nyugati oldalon vannak, ennél az épületnél azonban délkeleten, hiszen a városi tér adottságai miatt nem lehetett keletelni a templomot, s elvárás lehetett, hogy a bejárata az uralkodói palota, a Burg felé tekintsen). A hosszház és a kereszthajó találkozásánál, a négyezet felett a tetőn huszártorony ül.
Az épületen több helyütt magyar uralkodók-szentek alakjait jelenítették meg. Így láthatjuk Szent Istvánt, Szent Lászlót, Szent Erzsébetet és - mariazelli zarándokként - I. Nagy Lajost is.
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2011-10-23 16:14:19
 
 

Állapotjelentések

2012.11.03 13:00 klo állapot: 5 - egyéb

Nagyon jó állapotú templom, a főportálját (ha tájolva lenne, a nyugatit, így a délkeletit) éppen felújítják. Lenyűgöző térrel, részletekkel. Mint szinte mindenhová Bécsben, ide is simán be lehet jutni, a fotózni is szabadon lehet.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.