Megújulásunk támogatója:  

Frangepán kastély
Ország:
Horvátország
Szélesség (lat):
N 45° 16,326'
Hosszúság (lon):
E 14° 33,529'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Kraljevica
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Kraljevicában két kastélyt is építettek, melyek rendeltetésük, illetve építési idejük alapján, inkább palotaként, mint erődítésként működtek.
A kraljevicai Újvárat (Novi grad, vagy Nova Kraljevica), nevezik Frangepán kastélynak is, noha megbízhatóan tudjuk, hogy Zrínyi Péter kezdte el az építtetését 1650-ben. Az erődített, négyzetes alaprajzú, hengeres saroktornyokkal ellátott kastély reneszánsz elképzelések szerint épült fel, számos késő reneszánsz épületplasztikával. A központi zártudvart árkádok övezik. A földszinten és az emeleten is árkádsorokkal övezett udvar közepén egy ciszterna található a Zrínyiek és a Frangepánok címerével. A Zrínyi-Frangepán összeesküvés után a kastélyt kifosztották, majd Zrínyi Ádám halála után, a kastélyt kaszárnyává, majd katonai kórházzá alakították át. Az ez utáni időkben egy ideig üresen állt, majd a jezsuiták vették át, akik fel is újították, aminek során még egy emeletet húztak rá és a belső udvart is, átalakították.
A kastély egy meglehetősen tágas, 44 méter hosszú és 36 méter széles építmény. A külső udvarát egy külön fallal övezték. A főbejárat az északkeleti homlokzaton található, ám a jezsuiták egy kiskaput is kialakítottak egy előudvarral azon homlokzat előtt, mely Kraljevica települése irányába néz. A kastély nyugati szárnya alatt, boltozott, földalatti helyiségek találhatók, melyek valószínűleg börtönként szolgálhattak.
Ebben a pazar kialakítású kastélyban Zrínyi Péter és felesége Frangepán Katalin (akit Anna Katalinnak is neveztek) is számtalanszor megfordult. Zrínyi sógora, Frangepán Ferenc Kristóf költő is gyakran tartózkodott a kastélyba, de leginkább Frangepán Orfeo lakott a kastélyban, aki a híres összeesküvésben is jelentős szerepet játszott. A helyi hagyomány szerint, valójában a kastély kápolnájában tett hűségesküt Zrínyi Péter és Frangepán Kristóf és állítólag a kápolna, Istenanya szobra előtt eskették meg a többi részvevőt is. Miután a Zrínyi-Frangepán összeesküvés összes részvevőjét lefogták (csak Frangepán Orfeonak sikerült Velencébe szöknie), a környékbeli helyőrségek parancsnokai lerohanták Kraljevicát, majd alapjukig kifosztották mindkét kastélyt. Így az itt tárolt gyapjún, boron és són kívül, szétlopkodták a berendezést, a képeket, a szobrokat, a faragott kőcímereket, a mázas cserépkályhákat, a diófa ajtószárnyakat, az ablaküvegeket, a kulcsokat, a nyílászáró vasalatokat, sőt az Öreg várban, még a márványpadlót is felszedték. A bécsi hadilevéltárban található leltár szerint, a biztosok némi són kívül mást nem találtak, ugyanis minden egyebet elloptak. Noha még egy ideig Zrínyi Ádám rendelkezett az Új kastéllyal, de a kikötő működtetését az udvari kamara vette át, mint ahogy a kastélyt is Ádám halála után.
Forrás:
Branko Nadilo: Građevinar folyóirat (2002.) 2.
Adatlapot készítette:
Patikus
Adatfelvétel ideje:
2011-06-09 11:32:51
 
 

Állapotjelentések

2011.06.13 01:25 Patikus állapot: 4 - koordináta: N 45° 16,320' E 14° 33,535' - egyéb

A Frangepán kastély inkább vár, mint kastély. Messziről látható, szép formájú, négyszögletes vár, hengeres sarok tornyokkal. Ez viszonylag jó állapotban van. A hozzáépített bővítmények viszont romosak.
Kisebb felújítás jelenleg is folyik az egyik tornyon.
Egy kis étterem is működik benne.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Zrínyi vár (0.695 km)
Terszát vára (10.540 km)
Fiumei kikötő (11.115 km)
Adria-palota (11.233 km)
Vasútállomás (11.955 km)
Andrássy-villa (20.477 km)