Frangepán-vár

Horvátország
Karlovac megye
Rövid leírás:
A Dobra folyó partján épült város története a 15. századig nyúlik vissza. Egykor a Frangepán család birtoka volt, akik itt a 16. század elején várat is építtettek. Kéttornyú erős váruk viszonylag jó állapotban maradt fenn, melyet az török veszély ellen meg is erősítettek és fontos erőddé vált az Oszmán Birodalommal szemben.
Infó: wikipédia
ngabi
2011-09-21 18:09:30

2011.09.17 16:16 ngabi állapot: 5 - koordináta: N 45° 16,030' E 15° 13,473' - egyéb

Ogulin – a Klek (1182 m) hegyóriás aljában, egy kiterjedt katlanban, melyben két folyószépség, a Dobra és a Zagorska Mrežnica is csörgedez, elhelyezkedő városka. Kellős közepén, a legendárium szerint a be nem teljesült szerelem miatt a magát ebbe a szakadékba vető Đula nevű leányról Đulin ponornak elnevezett, a Dobra-folyó által vájt szakadék felett magasodik a 16. században épült Frangepán kastély.
Ogulin arról vált országszerte ismertté, amikor Tito Marsall itt raboskodott 1927 és 1933 között. A börtön abban a várban volt, amelyet a 15. században a Frangepán grófok építtettek. A várfalak egy hatalmas épületet vesznek körbe, végein egy-egy magas toronnyal, de gótikus kápolna és számtalan régi ház is áll még itt. A régi házakat először akkor említik írásos emlékek, amikor Ogulin a határvidék (Vojna Krajina) egyik őrhelye lett 1627-ben. Az épület egy részében a Regionális Múzeum került elhelyezésre, ahol régészeti-, folklór- és hegymászással kapcsolatos gyűjtemények kerültek kiállításra.
Információ: Útikönyv
Ogulin, az én városom Dombóvár testvérvárosa!