Megújulásunk támogatója:  

Gerulata romjai

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 3,360'
Hosszúság (lon):
E 17° 8,929'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Régészeti emlék
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Gerulatská utca 69.
Egyéb adat:
Oroszvár területe a bronzkor óta lakott. A római korban e területen volt Gerulata települése. A honfoglalás után a területet orosz határőrnépek védték, innen a település magyar neve. A német és magyar lakosságú falu – túlélve még a trianoni békét is – 1945-ig Magyarországhoz tartozott. A II. világháborút lezáró Párizsi Béke ítélte a „győztes” Csehszlovákiának.
Rövid leírás:
Szlovákia kevés, római kori településének egyike, Gerulata első írásos említése a római korból származik: említi Tacitus, Plinius és Paterculus, valamint látható a Tabula Peutingeriana nevű, a Római Birodalom útjait leíró, rajzos itineráriumon is. Az ókori Gerulata több, jogilag és lakosság szempontjából elkülönült településrészből állt. A római kori katonai tábor és település a mai Oroszvár falu alatt található. Az ásatások már a 19. században elkezdődtek itt. Először csak a civil települést lehetett lokalizálni, majd az 1960-as években előkerült az auxiliáris (=segédcsapat) tábor is. A legrégebbi tábor a Kr. u. 1. század második felében épült. Ezt később többször átépítették. A római Pannonia provincia dunai határán álló Gerulata az évszázadok során számos alkalommal szenvedett a folyó túlpartjáról érkező barbár betörésektől. Pannonia feladása után hamarosan elnéptelenedett.
A kevés, beépítetlen területen megmaradt falat, épületrészt ma szabadtéri múzeumban tekinthetjük meg, melyhez egy kőtár is tartozik. Ebben a vicus és a castellum jelentősebb kőemlékeit tekinthetjük meg kis kiállítás keretében.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2011-12-16 22:44:17
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.