Megújulásunk támogatója:  

Görög katolikus katedrális (volt minorita templom és kolostor)

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 46,169'
Hosszúság (lon):
E 23° 35,554'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
CJ-II-a-B-07324
Típus:
Templom és kolostor, rendház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
B-dul Eroilor (Hősök sugárútjas) 8–10. (a Hermann Oberth utca sarkán)
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Kolozsvárra először a 15. században települt minoriták eredetileg a Farkas utcában építettek templomot és kolostort, de később a protestánssá váló városból el kellett távozniuk és épületeiket is elvesztették. Csak a 18. század közepén tértek vissza: először a külvárosban telepedtek meg, majd 1766-ban megvásárolták a fő térből kiinduló Közép utcai Henter-házat. Ez a reneszánsz városi épület ma is a kolostorszárny magját képezi, kisebb építészeti részletei (ajtókeret, boltozott helyiségek) ma is láthatóak. A templom végül 1778-1779 között épült fel érett barokk stílusban. Az észak-déli tengelyű templom utcai homlokzata előtt álló torony viszont - rossz alapozás miatt - 1779-ben ledőlt, azt újból fel kellett építeni.

A templomból és ahhoz nyugati irányban kapcsolódó, \"L\" alaprajzú, szögletes udvart közrezáró kolostorból álló épületegyüttest a minoriták 1924-ben a görög katolikusoknak engedték át, akik 1930-tól, mint püspöki székesegyházat használták. A felekezet 1948-as erőszakos megszüntetését követően a templom az ortodoxok kezére került, ahonnan még az 1989-es fordulat után is csak nehezen, hosszú pereskedés nyomán sikerült visszaszerezni 1998-ban.

A templom utcai homlokzatát a beugratott, kerek torony uralja, nyílásait jellegzetesen barokk, kőkeretek övezik. Belül a csehsüveg boltozatos, kétoldalt oldalkápolnák sorával rendelkező hajóhoz sokszög záródású szentély csatlakozik. A templom berendezésének számos értékes empir darabja látható, így pl. a főoltár és a szószék. A görögkatolikus átépítésnek köszönhetően a 20. században több új neobarokk elemmel is bővült az enteriőr. Az ismert katolikus szenteket és magyar királyszenteket ábrázoló, színes üvegablakok is a 20. század elején készültek el.

Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-06-19 14:16:05
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.