Megújulásunk támogatója:  

Görög katolikus püspöki palota és székesegyház
Ország:
Ukrajna
Szélesség (lat):
N 48° 37,398'
Hosszúság (lon):
E 22° 18,139'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Egyházi középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Kreml utca
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A volt görög katolikus püspöki palota és székesegyház monumentális megjelenésével a várhegy meghatározó eleme. Az egykori püspöki palota korábban a jezsuiták kollégiuma volt. A szerzetesházat 1640-44-ben építette Drugeth János, a protestáns hitről rekatolizált Drugeth György fia, aki áttelepítette a jezsuitákat Homonnáról Ungvárra. A rendet azonban XIV. Kelemen pápa 1773-ban feloszlatta. Rendházukat Mária Terézia 1775-ben a munkácsi görögkatolikus püspökségnek adományozta. A rendházat és a templomot a püspökség helyreállította, a székesegyházat a görögkatolikus szertartás szerint átalakították és 1780-ban szentelték fel. A püspöki palotán és a templomon a XIX. sz. második felében külső átalakításokat végeztek.
A székesegyházzal egybeépült egykori püspöki palota mai megjelenésében eklektikus stílusú, a részletek késő reneszánsz és klasszicista hatást tükröznek. A palota kétemeletes, T alakban egybeépült a templommal, az északi szárny két sarkán egy-egy nyolszögletű toronnyal. Ma a püspöki palotát egyetemi könyvtárként használják. Belsejében még vannak barokk freskók.
A hagymasisakos két-tornyú székesegyházhoz monumentális kétkarú lépcső vezet. A főhomlokzat előtt korinthoszi oszlopokon nyugvó, timpanonnal záruló, nyitott előcsarnok látható. A templom belső kiképzése is barokk. A háromhajós belső térben a főhajót a görögkatolikus liturgia szerinti ikonosztáz zárja. A mennyezetet és oldalfalakat szimbolikus jelentőségű freskók (a Kereszt felemelkedése) díszítik, amelyeket Boksay József festőművész festett 1939-ben.
Adatlapot készítette:
Janotti Judit
Adatfelvétel ideje:
2011-09-08 21:11:08
 
 

Állapotjelentések

2013.06.22 14:23 Lacipap állapot: 5 - koordináta: N 48° 37,369' E 22° 18,131' - egyéb

Egy tökéletes állapotban lévő épület.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Zsinagóga (0.207 km)
Színház (0.300 km)
Ungvári vár (0.328 km)
Vármegyeháza (0.485 km)