Görögkatolikus érseki székesegyház

Blaj, piata Principala
Rövid leírás:
A ma többek között az erdélyi görögkatolikusok központjaként ismert város uradalmát, birtokait III. Károly császár 1737-ben adományozta a görögkatolikus egyháznak. Nagyformátumú püspökük Inocentiu Micu Klein rezidenciáját a Bagdi-Apafi kastélyban rendezte be 1738-ban, s még ugyanebben az évben megkezdte a székesegyház építését is. A kéttornyú – a jezsuita homlokzatképzést követő – épület építése 1765 ig tartott Gian Battista Martinelli bécsi udvari építész tervei alapján és vezetésével. A hajót a hatalmas kupolaboltozat záradékában található dob nélküli lanterna világítja meg. A templom legértékesebb berendezési „tárgya” a szentélyt a hajótól elválasztó nagyméretű ikonosztáz fal, amelynek képeit Stefan Tenecki vezetésével több mester festette. 1765-re az ikonosztáz is elkészült. Képei balkáni és nyugati hatást egyaránt mutatnak.
Marcius

Egervár (7.285 km)