Granarium

Mezőgazdasági objektum
A városközponttól délre, a kivezető út (Bahnhofstrasse) keleti oldalán.
Rövid leírás:
A Rohonc központjából dél felé kivezető út mellett álló, már messziről jól látszó, hatalmas, barokk kori magtárépület alighanem egyike a legnagyobb, ilyen típusú épületeknek az egykori Magyarország területén. Az úttal párhuzamos tengelyű, kőből épített, négy szintes, csonkakontyolt nyereg tetejű, ma cseréppel fedett magtár építésének idejéről, építtetőjéről gyakorlatilag semmit sem tudunk. Építészeti megoldásai alapján valószínűleg 18. századi, esetleg 17. század végi alkotás. Ugyanakkor a helyi hagyomány szerint a török korban a lakosság védelmi célokra is használta. Ezt cáfolni látszik, hogy az épületen semmilyen, a védelemmel, erődítéssel kapcsolatos műrészlet nem mutatkozik. Mivel a várost a 17. század óta az országrész egyik legnagyobb birtokosa, a Batthyány család bírta, aligha tévedünk, ha az építtetőt is e családban keressük.

A Granárium, melyet a gabona mellett gyümölcsök és egyéb termények tárolására is szántak, négy kapuval rendelkezik. Az épülethez a nyugati oldalon egy - már csak részben álló - magas fallal körülvet, északon és délen kőkeretes kapuval ellátott, gazdasági udvar kapcsolódik.

Az épület ma magántulajdonban van, a Simon család hasznosítja gazdasági célokra.
2012-11-29 13:47:34

2016.06.07 12:23 ngabi állapot: 4 - koordináta: N 47° 18,148' E 16° 26,551' - egyéb

Az épület hatalmas, -éppen egy lovacska került a gépem elé-, ha tovább hasznosítják előbb-utóbb fel kell újítani