Megújulásunk támogatója:  

Gyulay-kastélyOrszág:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 55,500'
Hosszúság (lon):
E 22° 51,386'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
HD-II-A-A-03366
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Str. Matei Corvin utca 34 B.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Gyulay (I.) Ferenc dévai kapitány 1638-ban kapta ajándékba a marosnémeti birtokot, és valószínűleg ezt követően rövidesen meg is kezdte az első kastély felépíttetését. Ez egy reneszánsz kastély volt, amelyet két évszázaddal később a család utolsó férfitagja, gr. Gyulay Lajos átépíttetett.

Gyulay Lajos sokoldalú személyiség volt, családot nem alapított, életét a tudományoknak és a politikának szentelte. Ő javasolta Mikó Imrének az Erdélyi Múzeum Egyesület létrehozását, és az ő tervei szerint hozták létre Kolozsváron a botanikus kertet. A kastélyt 1831-1834 között építették egy bizonyos Stuller építész tervei szerint. Ez lett Erdély legnagyobb klasszicista kastélya, és az első kastély, amelyben fürdőszoba is volt. Az öt hektáros kastélykertben Erdély leggazdagabb római-kori gyűjteményét és lapidáriumát alakították ki. A kastélyt a forradalom idején a román felkelők feldúlták, könyvtárát szétszórták, az épületen esett károkat 1851-ben sikerült kijavítani, ekkor kapta a kastély a mai formáját.

A főhomlokzatot egy ión fejezetes pilaszterekkel tagolt, árkádos kialakítású, erőteljes koronázópárkánnyal épült középrizalit határozza meg, amelynek monumentalitását tovább fokozza az ahhoz vezető lépcsőfeljáró és a háromszögű orommezőkkel épült sarokrizalitok. A kastély hátsó homlokzatát meghatározó timpanonos sarokrizalitok között elragadó, pilléres-árkádos tornác húzódik, amelyről a hatalmas parkra látni.

A kastély Gyulay halála után több nemesi család tulajdonában is megfordult, míg a Horváth-Tholdy családtól államosították. Ezután tsz-iroda, később kocsma és falusi bolt működött benne. 1988-ban a csendőrség költözött az épületbe. 2007-ben visszakapta Horváth-Tholdy Péter.

A leírás és a képek forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-04-18 20:52:10
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Déva vára (5.120 km)
Magna Curia (5.421 km)
Jósika-kastély (6.672 km)
Alsó-barlangvár (10.674 km)
Felső-barlangvár (10.674 km)
Tájház (12.871 km)
Gyulay-kastély (14.117 km)