Megújulásunk támogatója:  

Haller-kastély


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 59,122'
Hosszúság (lon):
E 25° 18,341'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BV-II-M-B-11717
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Olthévíz 75. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A 16. századi kastély a hagyomány szerint a 13. századi kolostor romjaiból épült, lehetséges, hogy eredetileg egy szabályos alaprajzú, négy sarokbástyás reneszánsz építmény volt, mára azonban csak a két sokszögletű torony, és az azokat összekötő épületszárny maradt.

Az olthévízi uradalom a 17. század közepén jutott a kincstár kezére, ismeretlen körülmények között, holott azelőtt hosszú ideig a Sükösdök bírták. 1667-ben adományozta I. Apafi Mihály fejedelem Borsai Nagy Tamásnak. Borsai az évek során egyre tekintélyesebbé tette a családját, így Borbála nevű lánya 1684-ben Bethlen (I.) Sámuelhez (1663-1708) ment férjhez, így került a birtok a Bethlen család tulajdonába. Házasságukból nyolc gyerek született, köztük (árva) Bethlen Kata is, így a család ezen ága sokáig fennmaradt még. Miután 1708-ban megözvegyült, Borsai Nagy Borbála Haller (III.) István guberniumi elnök felesége lett, 1710-ben azonban az új férje is elhunyt. Az olthévízi jószág 1716-ban került bethleni gr. Bethlen Kata (1700-1759) birtokába, aki a következő évtizedekben itt tartózkodott legszívesebben.

Az épület a 19. század második felében a kőröspataki gr. Kálnoky család kezén is megfordult, és vásárlás útján került vissza a hallerkői Hallerek birtokába, vélhetően a 19. század második felében, a század végén már bizonyosan Haller (IX.) János volt a tulajdonosa.

Hogy a Haller-kézre került jószágon a kisebb, udvarházszerű nemesi lak mikor épült, nem tudni pontosan, valószínű, hogy újabb, mint a közeli saroktornyos kastély. A hagyomány szerint Bethlen Kata építtete, így a 18. század elejére tehető, de sem az Önéletírásban, sem a levelezésben nincs nyoma ekkor építkezésnek. Képeslapok szerint száz éve még egy veranda húzódott a park felőli homlokzat előtt, ennek ma már nincs nyoma.

A kastélyépületet 2009-ben visszakapta Haller László, aki eladta a helyi önkormányzatnak, most iskola működik benne.

A leírás és a kép forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-05-04 11:40:40
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Kőhalom vára (9.183 km)
Mihályvár (11.236 km)
Tepő vára (13.237 km)