Megújulásunk támogatója:  

Haromvár


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 19,018'
Hosszúság (lon):
E 25° 47,127'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falutól délnyugatra lévő Vár-hegyen.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Csíkszeredától D-re, a Zsögödfürdő (Jigodin Băi) DNy-i határában emelkedő 934 m magas Vár-hegyen régi Árpád-kori vár, az un. „Harom-vár” maradványa omladozik. A 12. század eleje körül épült, az Erdélyi-medencét keletről szegélyező védelmi rendszerhez tartozott.
Autóval legkönnyebben a Csíkszereda Ny-i szélétől induló, Szeredai-borvízfürdőt átszelő földúton közelíthető meg.

Ezen az úton „Szécsény” üdülőtelepet elhagyva balra, a Hágó-tető oldalába vivő útra fordulunk, majd számos kanyarulat leküzdése után jobbra megpillantjuk az erdő mélyébe vezető, kék háromszög jelzést. Ekkor autónkat az út szélén hagyjuk és 30 perces gyaloglás után a romokhoz érünk.

A Kelet-Erdély korai várait kutató Benkő Elek így ír a romokról: „…..a hegy 60 x 7-13 m-es platóját a csúcs alatt 3-4 m-rel körbefutó ovális, 88 x 40 m-es falgyűrű övezi. A csaknem teljesen lepusztult fal nyomvonala földdel borított sáncvonulat formájában követhető, melyből helyenként előbukkan a nagyméretű andezitdarabokból, durván, kevés habarccsal összerakott kőfal. Az 1930-as években Ferenczi Sándor dákkori leleteket és egy középkori, bekarcolt hullámvonallal díszített cserepet talált a várhegyen. 1950-ben Mihail Marcea munkacsoportja ásatott a lelőhelyen, megállapították, hogy a középkori kőfalat őskori, föld-kő sáncra alapozták. A falon belül kőépítmények maradványa nem került elő, a falon kívül középkori sánc vagy árok nyoma nem látszik.”

A vár belterületét 1992-93-ban megtisztították a cserjéktől és a bozóttól, így térsége jól áttekinthető. A vár falai, falsíkjai néhány részen 1-1,5 m magasan láthatók, másutt csupán terepalakulatai követhetők a felszínen.

A leírás forrása: www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-07-06 12:36:55
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.