Haydn-ház

A kép forrása: Bwag /wikipedia.org
Joseph Haydngasse 21
Rövid leírás:
A város területén már az őskorban is éltek emberek, a Burgstallon a Hallstatt-korban település állt. A kora középkorban földvára volt, majd 1371-ben kiépül a várost övező védfal. A hagyomány szerint e védművek erősségéről nevezték el a várost Eiserne-nek, azaz vasból való-nak.

A városközpontban álló Haydn-ház utcafronton, zárt sorú beépítésben álló, kétszintes épület. 1747-ben épült barokk stílusban, valószínűleg egy késő gótikus lakóház átépítésével. Erre utal a falkutatás során az udvari homlokzaton talált ablaknyílás. A homlokzat négy, első emeleti, egyenes szemöldökű ablak körül barokk vakolatdísz-keretek láthatók. A négyszögletes kapualjból az udvarra jutunk. Rögtön szemben egy falfülkében Szűz Mária szobra áll, karján a Kisjézussal. A lakótérbe, az emeletre udvari nyitott lépcső vezetett, melyet ma nem használnak. A szobák mennyezete stukkódíszítésű.

Joseph Haydn zeneszerző 1766-ban vette meg a házat, 1778-ig élt itt. A házban ma 7 teremben az ő életét bemutató kiállítás tekinthető meg korhű berendezési tárgyakkal.

Az utcai homlokzaton német, az udvarin magyar tábla hirdeti a zeneszerző emlékét.