Hegedűs-ház (Molnár Gyógyszertár)

Lakóépület és üzlet
Fő utca (ma: Hlavná) 39. szám

A székesegyház és az Orbán-torony közvetlen közelében, a Fő út és a Malom utca sarkán álló épület, az egykori Hegedűs-ház egy korábbi - középkori - ház helyén álló, eklektikus stílusú ház. Építésekor, a 19. század végén ez volt a fő utca legmagasabb lakóháza. A négyszintes, gazdag vakolatdíszítésű ház földszintjén üzletek, míg emeletein lakások kaptak helyet.

A ház sarkán, az első emeleti osztópárkány fölött egykor a magyar Szent Korona plasztikus ábrázolása szerepelt. Földszintjén a Magyar Lipót által vezetett patika működött, a \"Magyar Koronánál\" néven. Utóbb Molnár az egész házat megszerezte, a patikát pedig \"Molnár Gyógyszertár\" néven működtette tovább. Ennek - kis üveglap alatti - felirata máig megmaradt. Az egykor fölötte látszó, a Szent Koronát, a koronázási jogart és az országalmát ábrázoló szobrot 1918-ban, a csehszlovák bevonulást követően letakarták, majd szélsőséges vandálok összetörték.

Orbán-harang (0.066 km)
Érseki palota (0.107 km)