Hilleprand-kastély

Horvátország
A falu központjában, a Vukovarska utcától északra, a kastélypark déli szélén
Rövid leírás:
Alsó Miholjác a nevét a 14. században épített templomáról és annak védőszentjéről, Szent Mihályról kapta. Alsó Miholjác a török alóli felszabadulásától 1721 végéig, az Udvari kamara rendelkezése alá tartozott. 1721. december 31-től Alsó Miholjác története egybe esett a valpói uradalom és a Hilleprand von Prandau család történetével. Ekkor kapta meg Hilleprand Péter Antal a valpói uradalmat, negyven településsel együtt, melyek között Alsó Miholjác is szerepelt. A következő 110 évben Alsó Miholjác a hatalmas valpói uradalom részét volt.

Az alsó miholjáci uradalom 1831-ben keletkezett, miután Hilleprand von Prandau József Ignác halálával, a valpói uradalmat felosztották József fiai között: Gusztáv (1807-1885) az uradalom déli részét kapta valpói székhellyel, Károly (1792-1865) az északi részét, alsómiholjáci székhellyel. Károly 1865-ös halála után, az alsómiholjáci uradalom, testvéréhez, Gusztávhoz került, de az uradalom irányítása Alsó Miholjácon maradt. Annak ellenére, hogy Gusztáv volt a Hilleprand von Prandau család utolsó férfi tagja, az 1885-ös halála után, a birtokot leányai között osztották fel. Hilleprand von Prandau Stefánia Majláth György gróf felesége volt, így gyermekei, a székhelyi Majláth grófok kaphatták meg az alsó miholjáci birtokot.

Az öreg kastélyt két évvel báró Hilleprand József Ignác halála után építették fel. A késő barokk épület egy 1885-ös leírás szerint cseréppel fedett volt, két szalonnal, tizennégy szobával, két konyhával, két étkezővel, egy mosogatóval az étkészleteknek, egy raktárral, pincével és három szükséghellyel. Az öreg kastély ma egy hosszan elnyúló, földszintes épület, 82x9 méter nagyságú alaprajzzal, amit egy fedett átjáróval kapcsoltak össze később az új kastéllyal. Az utcai homlokzatának ritmusát tizenkilenc, egyforma ablakokból álló sor adta meg, az udvari homlokzatét, egy zárt, volutás ablak sor. Az nem tudni, hogy a kastély felépítésének idejében került e sor az L alak kialakítására, de már az 1862-es és az 1890-es régi kataszteri térképekre is így tüntették fel. Az utcával párhuzamos szárny máig fenn maradt, de a rá merőleges szárnyat a 20. század elején, a Majláth grófok új kastélyának felépítésének idején lebontották.

Forrás: Ivo Bojanić (szerk): Kastélyok és történeti kertek Szlavóniában Zágrábtól Újlakig

Az utcai rész felújított, az udvar felől is bizonyára folytatják