Megújulásunk támogatója:  

Hóhér-bástya


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 43,371'
Hosszúság (lon):
E 21° 15,643'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Városfal, városerődítés, egyéb védelmi objektum
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Stará baštová utca
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Kassát az Árpád-kor óta ovális kőfal vette körül. E védelmi objektumnak, amelyet a késő középkorra egy többszörösen tagolt, több falgyűrűs erődítményrendszerré építettek ki, több kapuja is volt.

A kevésbé jelentős kapuk egyike volt az erődítésrendszer északkeleti részén szolgáló kapu. Ennek biztosítására épült a ma is fennálló, legépebben megmaradt védelmi objektum, a Hóhér-bástya. A félkör alaprajzú, a falsíkból előugró építmény célja ágyúk elhelyezése volt. Hunyadi Mátyás idején, a 15. század végén készült el a kapuvédő mű. Ekkor barbakánná, elővédművé építették ki. Neve ekkor "Grosses Rondella" volt. ía 16. században a bástya elé félkör alakú párkányfalat építettek, a kapuját pedig befalazták. Ekkor kapta az építmény a "Hencker-bástya" nevet.

Végül a Rákóczi-szabadságharcot követően a városi védművek katonai jelentősége megszűnt. A 18. század végétől dinamikusan bővülő város fejlesztését már akadályozták a városfalak, így azok legtöbbjét, mintegy száz év alatt, nagyrészt lebontották. A Hóhér-bástya szerencsésen megmenekült: először kalapgyár működött benne. A 19. század végétől a Felső-magyarországi Múzeum használta. Ma ennek utóda, a Kelet-Szlovákiai Múzeum látványos történeti kiállítása látogatható termeiben. A bástya északnyugati részéhez építették hozzá II. Rákóczi Ferenc fejedelem egykor a törökországi Rodostó (Tekirdag) városban állt házának ide telepített, újjáépített másolatát. Ma ezzel egységet képezve Hazánk legjelentősebb Rákóczi-emlékhelyeinek egyike.

A leíráshoz felhasználtuk Bauer György (Juraj Bauer): És múltak a századok... Emléktáblák és feliratok, címerek, szobrok, monogramok, jelek a házakon Kassán. Kassa, 2008. művét.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2015-01-02 13:10:49
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.