Hungária-szobor (Honvéd síremlék)

Szerbia
Világi plasztika, szobor
A Basahídi út (Bašaidski put) melletti temető közepén álló kápolnától kelet felé induló út mentén
Rövid leírás:
A Magyar Királyságnak a trianoni döntés értelmében az újonnan kreált délszláv államhoz csatolt egykori területein a magyar vonatkozású köztéri szobrok, plasztikák, emléktáblák és feliratok végveszélybe kerültek: Döntő többségüket barbár, nacionalista kezek semmisítették meg. Éppen ezért különösen megbecsülendő a törökbecsei katolikus temető területén különös szerencsével máig fennmaradt Hungária-szobor.

Felállításának előzménye az 1848-49-es forradalom és szabadságharc véres délvidéki hadi eseményeihez nyúlik vissza. A szabadságharc kevésbé jelentős, így ma már sokak által nem ismert hadszíntéren végig kegyetlen harc dúlt a forradalmi magyar állam honvédsége és felkelt nemzetőrei, valamint a bécsi biztatásra a magyar kormány ellen fellázadt szerb csapatok között. A váltakozó sikerrel folyó, öldöklő harc egyik magyar szempontból győztes csatájára és így a városnak a támadó szerb csapatok elleni megvédelmezésére 1848. október 13-án került sor Törökbecse határában. A győzelem kivívásáért életüket adó magyar honvédek és nemzetőrök ma a basahídi úti temetőben, közös sírban nyugszanak.

A sír fölé 1904-ben állították fel Horvay János (1874-1944) szobrászművész ma is látható alkotását. A szobor tulajdonképpen egy lépcsős talapzaton álló, hagyományos kialakítású kőkereszt. Ennek alsó elemén kiképzett szövegmezőben elhelyezett márványtáblán a síremlék állítására utaló szöveg olvasható: "AZ 1848/49 SZABADSÁGHARCZBAN VÁROSUNK VÉDELMÉBEN 1848. OKTÓBER HÓ 13ÁN ELESETT NEMZETŐRÖK ÉS HONVÉDEK HAMVAI FÖLÉ HÁLÁS KEGYELETTEL EMELTE TÖRÖKBECSE POLGÁRSÁGA" A kereszt tövére könyökölve áll Hungária allegórikus nőalakja. Az életnagyságú szobor hosszú ruhát visel. Felső testét láncpáncél borítja, melyet derekán díszes öv szorít össze. Bal kezével tartja földhöz támasztott, csúcsos pajzsát, melyen Magyarország címerének képe (Árpád-sávok, ill. hármashalmon kettős kereszt) látszik. Jobb kezének csuklóját a kereszt tövére helyezett babérkoszorún nyugtatja. Hungária fején a magyar Szent Koronát viseli.

A történelem viharait viszonylag csekély károsodással átvészelő szobrot 2009-ben restaurálták, így ma közel eredeti állapotában hirdeti a hős honvédek dicsőségét.

A képek forrása: breeze001 és Gauss / panoramio.com

Becse vára (2.282 km)