Ioan Slavici Színház

Bulevardul Revoluţiei 103.
Rövid leírás:
Az 1867. után rohamos fejlődésnek induló, modernizálódó Aradon számos középület létrejötte is jelezte a korábban nem látott mértékű gazdasági és kulturális prosperitást. Ezek sorába illeszkedik a város színházának létrejötte, melynek megépítésére a tanács akkoriban komoly kölcsönt is felvett. Az építkezés végül 1871-1874. között folyt le, Czigler Antal aradi építész tervei szerint. A színház ünnepélyes felavatásán I. Ferenc József király is jelen volt.

A város fő terén, szabadon álló, historizáló stílusú színházépület alaprajza téglalap. Külsején leginkább a klasszicista elemek dominálnak, míg belsejében eredetileg a neobarokk elemek voltak túlsúlyban. Bejárata nem a fő tér felől nyílott, mint ma, hanem az oldalhomlokzat irányából. Az épület belső tereinek freskóit Lotz Károly tervezte.

A színház 1883-ban tűz martaléka lett, 2 évet igénybe vevő felújítását Halmay Andor tervezte meg. A belső plasztikai díszítményeket Tóth András épületszobrász (Tóth Árpád édesapja) készítette. A színház 1955-ben ismét leégett, a Milos Cristea vezetésével folyó helyreállítás kívül belül alaposan megváltoztatta az épületet. Ekkor helyezték át mai, a Fő tér felőli helyére a színház főbejáratát, ill. ekkor készült a főhomlokzatot ma domináló portikusz, timpanonjában szocreál stílusú szoborcsoporttal. Belül még inkább átépült a színház: nézőterét alaposan lekicsinyítették, ill. egy új, stúdiószínpadot alakítottak ki az épületben.

Az aradi kultúrpalota 1913-as felépültéig a színház első emeleti termei adtak helyet az aradi ún. Ereklyemúzeumnak, vagyis az Aradon 1849-ben kivégzett honvédtisztek, ill. általában a szabadságharc emlékeit őrző, jelentős gyűjteménynek.

Felújított épület, tökéletes állapotban van

Bohus-palota (0.178 km)