Megújulásunk támogatója:  

Irgalmasrendi kórház


A kép forrása: wikipedia / Bwag
Ország:
Ausztria
Szélesség (lat):
N 47° 50,767'
Hosszúság (lon):
E 16° 30,883'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 1
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Esterhazystrasse 26
Egyéb adat:
A város területén már az őskorban is éltek emberek, a Burgstallon a Hallstatt-korban település állt. A kora középkorban földvára volt, majd 1371-ben kiépül a várost övező védfal. A hagyomány szerint e védművek erősségéről nevezték el a várost Eiserne-nek, azaz vasból való-nak.
Rövid leírás:
A szegénykórházat 1759-ben alapította Esterházy Antal herceg, 1760-ban már át is adták. Letisztult későbarokk stílusban épült, a DNY-i sarkon hozzá csatlakozó Szent Antal templommal szerves egységet alkot. A reprezentatív főhomlokzatából a templom síkja kissé előreugrik, míg a kórházé kevéssel hátraugrik.

Eredetileg egy emeletes épület volt, a második emeletet 1930-ban építették rá. E kiegészítés stílusában jól illeszkedik az épület egészéhez. A főhomlokzat középtengelyében egy látványos, nagy méretű szoborfülke van, benne Istenes Szent János rendalapító kőszobra. A nyolctengelyes kórházszárny homlokzatának délkeleti szélén található a főkapu, fölötte a plasztikusan megformált herceg Esterházy-címerrel.

A kórház földszintjén van az 1760-ban alapított gyógyszertár. A falon az alapítás évszáma látható. A falán látható festmény a 19. században készült, mór és török alakokat ábrázol.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2013-07-11 20:52:51
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Levita-ház (0.057 km)
Zsidó múzeum (0.144 km)
Wolf-ház (0.181 km)
Leinner-ház (0.207 km)