Iskola

A kép forrása: FELVIDÉKI / Panoramio
A falu központjában.
Rövid leírás:
A felvilágosodás szellemi erői, az ébredő nemzeti öntudat szülte iskola épülete a XIII. században keletkezett község központjában, a templom mellé épült 1794-ben. Téglalap alaprajzú, szabadon álló, egyemeletes, kontyolt nyereg tetős épület. Északi és keleti oldala sima falazatú, minden díszítés nélkül, míg a térre néző héttengelyes déli és a három tengelyes nyugati oldal mértéktartó, de jellegzetesen gömöri kiképzést nyert. Vízszintes tagolását elsősorban az emelet alatti egyszerű párkány és az összetett profilozású koronázó-párkány adja meg, valamint a földszinti rész mélyen rovátkolt fala. Emeleti részén a falsík elé ugró, díszes ablakkeretek kötik le a figyelmet. A lizénákkal tagolt falfelület ablakok közti részén látható, drapériavégekhez hasonló stukkófelületeket nyersen megmunkált fonott füzérdíszek szépítik. A déli fal két emeleti ablaka közé színezett napórát szerkesztettek. Az épület belső beosztása célszerűen egyszerű: földszinti részében van a 80 m2 alapterületű tanterem, amelynek mélyre helyezett porosz boltozatát stukkó képfelületek ékesítik. Az emelet tanítólakásul szolgált, ezért választófallal két helyiségre lett osztva. Építőanyagát tekintve az iskola nagy része kő, egy kevés százaléka égetett tégla. Nagyobb javítást 1827-ben, egy tűzvész után végeztek az épületen.

A leíráshoz felhasználtuk Erdélyi Géza: Gömör vármegye klasszicista építészete. (Madách-Posonium, 1996.) című művét.