István Király Szálló

A Piaţa Libertaţii (Szabadság tér, tkp. a város régi főtere) NY-i térfalát alkotja
Rövid leírás:
A középkori bányaváros szabályos, négyszög alakú főterének NY-i oldalán, az egykori Arany Szarvas fogadó helyén 1910-ben épült fel a szomszédos épületekhez képest óriási méretű, szecessziós stílusú Szent István Király Szálló. A teljes háztömböt alkotó, két emeletes épület földszintjén egykor étterem és a híres Berger cukrászda, valamint drogéria kapott helyet, míg emeletén a szálloda szobái helyezkedtek el. A századfordulón a városban alkotó, a magyar festészetben kiemelten fontos szerepet vivő, ún. nagybányai művésztelep bohém festői igen gyakran jártak e falak közé, a „Bergerájba”. Gyakran friss munkáikat ki is állították az étterem vagy a cukrászda termeiben, előfordult, hogy számláikat is alkotásaikkal „fizették”. Bezárásáig a \"Dacia\" szálloda működött itt. Az épület ma üresen áll, felújítását tervezik.

Nemrég lehetett felújítva, jó állapotban van.

Városfalak (0.032 km)