Jakabkő

A községtől légvonalban 2 km-re D-re, a 949 m magas Jakabkő tetején.
Rövid leírás:
A Kelemen-havasok NY-i lábánál, a Lunga (in den Auen) patak mellett fekszik Kusma (Cuşma) község. Kusma községtől légvonalban 2 km-re D-re, a 949 m magas Jakabkő (Jakobstein, Pietra Jakob) sziklaszirtjén egykor Árpád-kori vár állt, melyre a falu keleti szélétől induló földúton juthatunk fel.

A vár kezdetei feltehetően a bronzkorig nyúlnak vissza, a középkori vár a X–XI. században épülhetett. A Jakabkő É-i oldala majdnem függőlegesen meredek, azonban a csúcson lévő, D felé lejtő, 40 x 20 m-es platót a csúcs Ny-i, D-i és DK-i oldalán mesterséges árok és sánc vette körül. Az árok és a sánc a Ny-i oldalon ma is jól látható, azonban a D-i és a DK-i oldalon a hegyoldal lecsúszása ennek nyomait eltüntette. A D-i irányba lejtő, sziklás központi platón egy 4-5 m átmérőjű mélyedés talán ciszterna maradványa lehet. A Ny-i oldalon megmaradt sáncon kívül egy kb. 15 m széles, jól körülhatárolható terület látható, amelynek pereme a Ny-i és a D-i oldalon tisztán kivehető. Valószínűleg a várhoz tartozhatott, talán elővár állt itt.