Jászóvári apátság kastélya

A falu harkácsi részének központjában, a fő úttal párhuzamos mellékutcában.
Gömörfalvát Harkács és Sánkfalva közigazgatási egyesítésével hozták létre 1960-ban.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű Harkács faluban a jászóvári prépostság a 18. században jelenik meg földbirtokosként. Az itteni uradalmuk gazdasági központjaként 1768-ban építették föl kastélyukat, amely a mai épület központi, téglalap alaprajzú, egy emeletes részével volt azonos. Ezt 1826-ban két udvari szárnnyal bővítették, kialakítva a ma is álló, \"U\" alaprajzot. Ugyanekkor az egész házat klasszicista stílusban építették át. A héttengelyes utcai főhomlokzat közepén nyílik a szegmentíves főkapu, melynek zárókövén az apátság püspöksüveges-pásztorbotos címere, valamint az épület létrejöttének ill. átépítésének évszámai olvashatóak.

Sajnos a gazdátlan ház ma tető nélkül, romosan áll, gyakorlatilag a végső pusztulás határára jutott el.

(A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája nyomán készült.)

Vay-kastély (0.140 km)