Jeszenő vára

Várjeszenő, a településtől délre
Rövid leírás:
A településtől félórányira, egy 392 méter magas, erdő borította hegyen állnak Jeszenő várának romjai. A külsővárat egykoron 5 bástyás erődítés védelmezte. A nagyjából szabályos háromszög területű belsővár kapuja egy patkó alakú torony mellett nyílik. Innen egy hatalmas ágyúrondella mellett, szűk falszoroson áthaladunk a legrégibb épületrész felé. Ez Jeszenő várának korai, 13. században keletkezett magja. A déli oldalt emelkedő, 8 x 8 méter külső méretű, 2 méter vastag falakkal rendelkező öregtorony 5 – 6 méter magasságig maradt meg. Vele szemben, a várudvar északi szélén magas törmelék-halom jelzi az egykori palotaépület helyét.

1277 előtt, közelebbről nem ismert időpontban Gutkeled nembeli Joachim bán építette fel az erősség legkorábbi magját, ami a környező településeket összefogó váruradalom birtokközpontjaként szolgálta a földesurait. 1342-től került a királyi Kamara kezelésébe, de már a következő évben Nagy Lajos király Drugeth Vilmosnak és testvérének, mint örökbirtokot adományozta oda Jeszenőt, valamint Barkót és Nevickét. A következő évszázadokban, ritka kivételként, végig a Homonnai Drugeth főnemesi család mondhatta a magáénak az erősséget, amely sohasem számított fontosabb katonai helynek. Bethlen Gábor fejedelem hadjáratai során többször is elfoglalták az erdélyi csapatok, így 1616-ban és 1619-ben. Valószínűleg ezután történhetett meg a jelentősebb mértékű megerődítése, mikor elkészítették az ötbástyás külsővárat. A fejlesztések ellenére 1644 márciusában I. Rákóczi György erdélyi fejedelem serege megostromolta és elfoglalta a várat, melyet a győztes katonaság puskaporral több helyen is felrobbantott, használhatatlanná téve az épületeket és védőműveket.

Jeszenő vára többé nem szerepelt a hadi krónikák lapjain. Maga a váruradalom örökség révén az Andrássy főnemesi család tulajdonába került, akik közül Géza gróf 1895-ben a romok egy részéből vadászkastélyt akart kialakíttatni. A megkezdődött munkálatoknak az I. világháború vetett végett, majd ez a terület is a Cseh-Szlovák államhoz került át, a várrom pedig gazdátlanná vált.

Forrás: Szatmári Tamás/várak.hu

Barkó vára (5.868 km)