Jézus Szíve kálváriatemplom

Mihai Eminescu u. 3.
Egyéb adat:
A Szamos partján fekvő Szatmár megye székhelye, Szatmárnémeti gazdag történelmi múlttal rendelkező település. Egyik legszebb épülete az 1907 és 1909 között épített neogótikus Kálváriatemplom.
Rövid leírás:
A templomot egy 1844-ben épített majd elhagyott, és hosszú időn keresztül szerkezeti gondokkal küzdő korábbi elbontása után alapítják a város központi részén. A templom építői a szatmárnémeti Weszelovszky fivérek voltak, tervezőjének neve ismeretlen.
Az építész az ekkor már két évtizede használt neogótikus formanyelvet alkalmazta és nem törekedett új megoldások alkalmazására. Az épület alaprajzában egyszerre ötvözi az érett gótikára jellemző poligonális záródású keresztházak és szentély, illetve a jezsuita alaprajzi rendszerből származó, a hajó terére merőleges oldalkápolnák rendszerét. A belső térben a hajót kétoldalt 3-3 kápolnatér szegélyez. A templom keleti oldalán két kiugró toronypár hangsúlyozza az épület.
Jézus Szíve tiszteletére 1909-ben avatták fel a templomot. Az oltárt Hölzel Albin asztalosmester készítette, míg a bútorzat legtöbb részét Neuschendtner Mihály jezsuita testvér.