Megújulásunk támogatója:  

Jósika-kastély


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 54,901'
Hosszúság (lon):
E 22° 46,280'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
HD-II-A-A-03270
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Branyicska 215. szám, a falu déli részén, a főút és a Maros között, parkban
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Branyicska 1595-ben került a Jósika család tulajdonába, utólag innen származtatták a nevüket is. Az eredeti várkastély a XIV. században épült, de a XVI. században többször is átépítették, volt Bethlen Farkas és Martinuzzi György tulajdona, Izabella királyné leromboltatta, de Szalánczi László 1590-ben négy sarokbástyás, reneszánsz stílusú kastéllyá építette újra. Szalánczit Báthory Zsigmond megölette, és a kastély a Jósikákhoz került.

1784-ben, a már amúgy is romos állapotban levő épületet a Horea-felkelés során felgyújtották, ezt a XIX. század elején a család még részlegesen helyre tudta állíttatni, de aztán az író br. Jósika (II.) Miklósnak szintén újjá kellett építtetnie. A kastély ekkor bővült biliárdszobával, fürdőszobával, a „lányok szobájával”. Jósika (II.) Miklós helyreállíttatta a gabonást és az istállókat, bővítette a gazdatiszt házát, új kőistállót és malmot is építtetett, valamint szőlőültetvényt is telepített. Mára az eredeti kastélyépület maradványai siralmas állapotba jutottak: külső falai, két bástyájának földszintje és kápolnája még látható, de nagyon romosak. Épült azonban a XIX. században egy klasszicista kastély, ez emeletes, középen beugró, nyitott tornáccal, amely enyhén U-alakúvá teszi az épületet. A tornác földszinti részén négy oszlop tartja az emeleti rész erkélyét, így három, enyhén hajlított ívű árkád képződik. Az emeleti teraszt faragott kőpárkány zárja le. A kastély főhomlokzatának beugró, központi része háromtengelyes. A kiugró épületrészek kéttengelyesek, ezek nyolc, négyszögű ablaka egyenes kőpárkányban záródik.

A huszadik század első évtizedeiben a kastély br. Jósika (II.) Lajos (1853-1930) tulajdonában volt, majd fia, (IV.) János (1888-1958) örökölte, aki a két világháború között több mint tíz évig volt a román képviselőház tagja. Az 1921-es földtörvény értelmében a Jósikáknak itt csak egy 60 holdas területet, a kastélyt és a parkját hagyták meg. A második világháború alatt, és az államosítás után szinte a teljes berendezés megsemmisült. Az utóbbi években a Hunyad Megyei Tanács alárendeltségében működő ápoló és gondozó központ használta, a család sikerrel igényelte vissza az épületet.

A leírás forrása: www.kastelyerdelyben.ro A kép forrása: Google Earth
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-07-08 18:46:05
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Gyulay-kastély (6.672 km)
Veres-bástya (9.501 km)
Déva vára (10.165 km)
Magna Curia (10.331 km)
Városi színház (10.608 km)
Alsó-barlangvár (13.823 km)
Felső-barlangvár (13.823 km)