Megújulásunk támogatója:  

Jósika-kastélyOrszág:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 15,355'
Hosszúság (lon):
E 23° 20,451'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
SJ-II-M-B-05117
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Szurduk 334, a falu nyugati szélén, a Szamos-parti rét határán
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Jósikák házasság révén jutottak a szurduki birtokhoz, méghozzá úgy, hogy br. Jósika Mózes elvette feleségül gr. Csáky Máriát. Ekkor már állt itt egy udvarház, amit a XIX. században teljesen átalakítottak. Mózes unokája, br. Jósika (I.) Miklós építtette itt az új kastélyt, és a hatalmas könyvtár összegyűjtése is az ő nevéhez köthető.

Sikertelen első házassága után, amelyet nagykállói Kállay Erzsébettel kötött, ide vonult vissza Jósika (II.) Miklós is, az író. Miklós több gazdasági és más épületeket is építtetett, és felvirágoztatta a birtokot. Tőle fia, Leó (1827-1887) örökölte a kastélyt, ő pedig lányára br. Jósika Irénre (1853-1940) hagyta. A kastélyt a ‘48-as felkelők jócskán megrongálták, így a XIX. század utolsó harmadára újabb építkezések váltak szükségessé.

A kastély egyszerű, egyszintes épület, amelynek két főhomlokzati sarkát egy-egy, az épület tömbjéből előugró bástya erősíti. Az egyik bástya kerek, a másik hatszög alaprajzú. A kerek bástyából nyílt egykor a főbejárat, előtte kis feljáró tornácot is kiképeztek, amelynek mára nyoma sincs. Megmaradt az egykori félköríves ajtó és a főhomlokzat irányába nyíló két félköríves ablak, fölöttük egyszerű vakolatdísszel. Az épület hátsó és két oldalsó homlokzata teljesen dísztelen. A kastély hátsó homlokzati része U betűt formál, ám az egyik szárny rövidebb és keskenyebb, mint a másik. Egyes épületrészek utólagos toldások eredményei.

Az államosítás után a helyi termelőszövetkezet használta, ma egy magánvállalkozás raktárai működnek benne. A család nem igényelte vissza, így a jövője bizonytalan.

A leírás és a képek forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-10-28 01:48:25
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Béldy-kastély (8.446 km)
Haller-kastély (12.067 km)
Templomrom (12.074 km)
Zsákfalva vára (14.609 km)
Sziklatemplom (14.679 km)
Porolissum romjai (16.153 km)
Aranyos vár (16.734 km)
Csehvár (20.447 km)