Megújulásunk támogatója:  

József nádor emlékoszlopa


Forrás: wikiwand

Forrás: Google Earth
Ország:
Lengyelország
Szélesség (lat):
N 49° 34,389'
Hosszúság (lon):
E 19° 31,810'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Világi plasztika, szobor
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Messze délre a falutól, pont a mai lengyel-szlovák államhatáron a Babia-Gura hegy csúcsán
Egyéb adat:
A lengyel településnek bevett magyar névváltozata nincsen. A hegycsúcs szlováliai oldala Polhora (szlovákul: Oravská Polhora) település közigazgatási területére esik, de itt is igen messze esik a falutól.
Rövid leírás:
A Kárpátok északi hegyláncához tartozó Beszkidekben található Babia-Gura (lengyelül Babia Góra, szlovákul Babia hora) hegy neve szláv eredetű, magyarra kb. Boszorkányhegyként fordítható. Szimbolikus pont ez, hiszen a hagyomány szerint ez az egykori ezeréves Magyar Királyság legészakibb pontja - ami kis jóindulattal meg is felel a valóságnak. A ma is országhatárnak számító hegylánc északi oldalán Kis-Lengyelország tartományt találjuk, míg attól délre az egykori Árva vármegye terül el.

A hegyről először Jan Długosz krónikája emlékezett meg a 15. században. Első térképi ábrázolása 1558-ból maradt fent. Első ismert megmászója Jowin Fryderyk Bończa Bystrzycki, Poniatowski Szaniszló Ágost lengyel király udvari csillagásza volt, 1782-ben. A környező hegység tudományos kutatása és feltárása a 19. század második felében indult meg.

A 19. század elején, 1806-ban maga Habsburg József, Magyarország népszerű nádora is ellátogatott e helyszínre, megmászva az akkor még a mainál is nehezebben megközelíthető, 1725 méter magas csúcsot. E látogatásra emlékezve, hetven évvel később, 1876-ban egy kő emlékoszlopot emeltek a Babia-Gura platóján, amelyet ünnepélyes körülmények között avattak fel. Az oszlop mindmáig megvan, bár felirata gyakorlatilag alig-alig olvasható.

A hegytetőn ezen kívül több más emlék ill. jel is található. A szlovák-lengyel határkő mellett emléke van itt Józef Piłsudski lengyel politikusnak, marsallnak, köztársasági elnöknek, illetve Karol Józef Wojtyłának, a későbbi Szent II. János Pál pápának. Ő fiatal korában, illetve, később, krakkói érsek korában többször is megmászta ezt a csúcsot.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2020-08-17 21:36:05
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Kőhíd (25.677 km)
Ferenc-kohó (30.646 km)
Árvai falumúzeum (36.112 km)
Árva vára (36.796 km)
Kőhíd (41.829 km)
Oblazy vízimalmai (41.978 km)