Megújulásunk támogatója:  

Justh-kastély


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 59,154'
Hosszúság (lon):
E 18° 58,122'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település délkeleti részén, az egykor főtérként funkcionáló teresedéstől északra áll.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Négyzet alaprajzú, kétszintes, fő homlokzatával délnyugat felé tájolt épület. Ennek két sarkát egy-egy torony zárja le, bejáratai északkelet és délkelet felé nyílnak. Utóbbi kőkeretes, reneszánsz alkotás (fölötte erkéllyel), keretében 1673-as évszám, amit egyúttal a kastély építési dátumának is tartanak. 17. századi felépítésekor talán nyitott belső udvaros épület volt, jelenleg is látható manzárdteteje a 18. századi átalakítás eredménye. A kastélyt több funkcióváltással használták a 20. század második felében is, miután a Justh-család elvesztette a 19. század végén. Évek óta üresen, pusztulva áll.

A reneszánsz kastélytól északnyugatra kisebb romos épület, feltehetően korábbi tiszttartói ház, északkeletre épületromok, feltehetően korábbi gazdasági épületek maradványai állnak. Komoly tudományos kutatás sem a környezetben, sem az épületben nem folyt.

A Justh-család birtokosként a 15. század második felében jelent meg birtokosként Necpálon. Itteni ága ezen a településen, majd a 19. századtól Tótprónán székelt, így feltehető, hogy a jelenlegi reneszánsz kastély felépítése előtt is volt itt udvarházuk, a kastély talán ennek a kibővítésével jött létre.
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2016-01-01 12:23:00
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.