Megújulásunk támogatója:  

Kemény-kastély


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 18,257'
Hosszúság (lon):
E 23° 45,662'
Védettség van?
nem
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában, a Maros-híd közelében, attól délre.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Kemény család a XVIII. században jelenik meg a településen br. Kemény László (?-1734) révén. Valószínűleg ő, és fia, Farkas építtették az itteni barokk kastélyt.

A középrizalitból kiugró árkádos, háromtengelyes bejárati portikusz az erdélyi barokk építészet gyönyörű példája. A hullámvonalas, timpanonban záródó oromfal központi részén a család bővített címere látható. Az épület a portikusz mindkét oldalán négytengelyes, zsalus ablakai fölött szegmensíves szemöldökpárkányok húzódnak. Az ablakokat és a portikusz árkádjait korinthoszi fejezetes pilaszterek választják el, hasonló elemek díszítik a rizalit sarkait is. Az első világháború után br. Kemény (II.) Árpád (1867-1941), Alsó-Fehér megye egykori főispánja a kastély és a park használati jogát megtartva, a tulajdonjogot átruházta a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumra. Ezt követően, 1922-ben kezdődött el a faluban a Gazdasági és Szőlészeti Szakközépiskola működése, amelynek létrejöttében fontos szerepet játszott a báró felajánlása. A két világháború közötti erdélyi magyar gazdaképzés fontos központja teremtődött itt meg. A kollégium 1935-ben felépített egy új épületet is, de mindent államosítottak 1948-ban.

Az utóbbi években a kastély többnyire üresen állt, ezért állapota nagyon leromlott, vakolata számos helyen lepattogzott, falai megrepedeztek, hátsó homlokzata omladozik, teljesen felvette a gaz. A kastély pereskedés tárgyát képezi, ugyanis a református egyház mind ezt, mind az iskola épületét visszaigényelte.

A leírás és a kép forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-10-29 00:43:14
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Bánffy-kastély (2.342 km)
Bánffy-kastély (7.938 km)
Mikes-kastély (9.114 km)
Diód vára (12.882 km)
Mikó várkastély (12.927 km)