Megújulásunk támogatója:  

Kemény-kastély

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 59,906'
Hosszúság (lon):
E 24° 36,163'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BN-II-a-B-01710
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Nagysajó, 140/A szám
Egyéb adat:
Beszterce-Naszód megyében található Nagysajó Besztercétől keletre, a Sajó mentén fekszik. Legkorábbi említése 1319-ből maradt fenn. A települést szászok alapították. Kastélyát a 18. századtól birtokos Kemény-család építtette.
Rövid leírás:
A kastély építtetője gróf Kemény Sámuel volt az 1780-as években, aki a helyi hagyomány szerint vadászkastélyt akart a településen. Alaprajza, tömegalakítása és belső térkiosztása alapján késő barokk stílusú emlékek csoportjába sorolható épületről kevés írott dokumentum maradt fenn, ezért nem ismert a tervező és a kivitelező neve sem.
A falu déli oldalán, egy magaslaton elhelyezkedő kastély téglalap alaprajzú kétszintes épület. Főhomlokzata észak felé néz, középtengelyében helyezkedik el a főbejárat. Barokk manzárd tető fedi az épületet, a lépcsőház felett oromzatos, cserepes nyeregtető látható.
A kastély termei a kétkarú lépcsőt magába foglaló hevederíves dongaboltozattal fedett lépcsőház után egy folyosóra vannak felfűzve. A földszinti folyosót hevederekkel tagolt csehsüvegboltozat, a termeket fiókos dongaboltozat fedi. Az emeleten a folyosón teknőboltozat fedi, ahol már egyszerű stukkódíszek is megjelennek. Feltételezhető, hogy az egyes termekben is stukkók díszítették a mennyezetet.
Későbbi sorsáról, történetéről, akárcsak építéséről is kevés adat maradt fenn. A 20. század eleje óta iskola működik az épületben, 2009-ben egy általános felújítás során új tetőt kapott és elvesztette a belső terek történeti jellegét.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-02-25 20:44:24
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Teleki-kastély (2.373 km)
Árdány vára (6.443 km)