Kemény-kúria

Kúria, udvarház
A település központjában, domboldalon
Rövid leírás:
A ma látható udvarházat Kemény János unokája, Kemény Farkas építette 1745-ben. 2006-09 között felújították és könyvtár, kiállítótermek, konferenciaterem, népművészeti kiállítás van benne. Kemény János fejedelem tiszteletére az udvarház elé szobrot emeltek.

Sarmaság hajdanán a Sarmasághy-ak birtoka volt, házasság révén került a Kemény család tulajdonába. Sarmasághy János lánya Anna, ugyanis Kemény János felesége lett. A ma látható udvarházat Kemény János unokája, Kemény Farkas építette 1745-ben. 1893-ban a Kemény birtokot megvásárolja Fröhlich Albin gazdag kereskedő. Felsége, Paula két gyermeknek Henriettának és Albinnak ad életet. Az ifj. Albin örökbe fogadja Wersebe Hertwiget, Henrietta fiát és ráhagyja a kastélyt az immáron Wersebe-Frölich névre átkeresztelt Hartwigre.

És jött az államosítás, ami után iskola, orvosi rendelő, kórház, rendőrség működött a kastélyban. Állapota romlott.

Gencsi-udvarház (5.536 km)
Kemény-kúria (5.823 km)