Megújulásunk támogatója:  

Kereskedelmi és Iparkamara

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 32,570'
Hosszúság (lon):
E 24° 33,419'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Strada Primăriei utca 1. szám, a Városháza szomszédságában.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A 19-20. század fordulóján egyik virágkorát élő, gyorsan fejlődő Marosvásárhelyen ezekben az évtizedekben számos nívós építészeti alkotás született. Így alakulhatott ki Hazánk egyik legjelentősebb, eklektikus, ill. szecessziós stílusú épületek együtteséből álló belvárosa, amely több, Marosvásárhely jelképének is tekintett épülettel is büszkélkedhet.

Ezek egyikeként, - a két, jól ismert középület, a Kultúrpalota és a Városháza szomszédságában - épült fel a Kereskedelmi és Iparkamara tömbje. A szecessziós stílusú alkotás Toroczkai Wigand Ede és Radó Sándor tervei szerint készült el 1910-ben. A két emeletes ház többszörösen megtört, kontyolt nyeregtetejét cserép fedi. Homlokzatán változatos formájú és méretű, szecessziós ablakok jelennek meg, terméskővel, ill. mázas téglával keretezve. A nagy, vakolt falfelületeket nyers tégla sávok és színes keramitlapok tagolják. Toroczkay Wigand komolyan tanulmányozta Erdély népi építészetét és az innen merített motívumokat, megoldásokat előszeretettel alkalmazta épületein. E ház magas, éles hajlásszögű tetőidomainak egymásba metsződése, a homlokzati formák kialakítása, stb. mind-mind egyes székelyföldi udvarházak formavilágára utalnak.
Az épületben a földszinti irodákon kívül az emeleten egy - sajnos mára átalakított, eredeti díszeitől megfosztott - nagy méretű ülésterem is helyet kapott.

(A leírás Bede Béla: Magyar szecessziós építészet c. munkája felhasználásával készült.)
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-01-27 03:11:03
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.